Incluzio Rheden > Samen (steeds) sterker in Rheden en omgeving

Samen (steeds) sterker in Rheden en omgeving

Ondersteuning voor inwoners, dorpshuizen en initiatieven

Sinds 2021 ondersteunt Incluzio Rheden inwoners, dorpshuizen en andere lokale maatschappelijke initiatieven in de gemeenten Rheden en Rozendaal met zorg- en welzijnsdiensten. Dit doen we in opdracht van de gemeente en met hart voor de inwoners en bestaande netwerken en initiatieven. Samen (sociaal) sterker in Rheden, daar gaan we voor! Benieuwd wat we zoal doen? We lichten een paar voorbeelden uit.

We zijn er voor jouw ondersteuningsvraag

Als inwoner van de gemeente Rheden kun je bij Incluzio Rheden terecht voor al je vragen op het gebied van zorg, ondersteuning, welzijn, jeugd, gezin en vrijwilligerswerk. Al ruim 475 inwoners hebben een ondersteuningsvraag bij ons neergelegd of worden door ons begeleid vanuit overdracht door de gemeente. Ook hebben we al veel lijntjes gelegd met lokale initiatieven en maatschappelijke organisaties. We werken lokaal (dichtbij) en zoveel mogelijk volgens het Rhedens model, met samenredzaamheid als belangrijk uitgangspunt.

Informatiepunt in Rheden, Velp en Dieren

We hebben in de afgelopen maanden drie informatiepunten opgezet van waaruit we bereikbaar zijn: Dorpshuis Rheden, De Poort Velp en Bibliotheek Veluwezoom Dieren. Momenteel werken we nog even op afspraak door de coronamaatregelen, maar we zijn ook telefonisch goed bereikbaar. Neem gerust contact op, we ondersteunen je graag.

Buitenactiviteiten en huiswerkbegeleiding voor de jeugd

We hebben veel aandacht voor de Rhedense jeugd. Zo hebben de jeugd-dorpscoaches samen met het Sportbedrijf en Alles voor Sport veel buitenactiviteiten voor kinderen en jongeren opgezet op de sportvelden en in voetbalkooien. Ook bleek er bijvoorbeeld veel vraag naar huiswerkbegeleiding. De dorpscoaches en schoolmaatschappelijk werkers hebben samen opgetrokken om kinderen en jongeren te bereiken en huiswerkbegeleiding op te zetten.

Dorpscoaches ondersteunen dorps- en buurthuizen

We ondersteunen dorps- en buurthuizen om activiteiten te organiseren voor kwetsbare inwoners, passend bij de coronamaatregelen en de wensen van de dorps- en buurthuizen. Zo bieden we professionele begeleiding (met dorpscoaches) en helpen we met onder andere een Plan van aanpak. Vanuit het Trefpunt is er bijvoorbeeld een activiteit voor kwetsbare ouderen opgezet met een dorpscoach en bij buurthuis De Poort zijn de activiteiten voor ‘Meer bewegen’ voor ouderen vervangen door enkele wandelgroepen. Hierbij worden ook vrijwilligers ingezet.

Volop in beweging: wat kunnen we voor jou betekenen?

We zijn samen met vrijwilligersorganisaties, maatschappelijke organisaties en inwoners volop in beweging voor een (sociaal) sterker Rheden. We zitten niet stil en steeds meer inwoners en initiatieven weten ons te vinden. Daar zijn we blij mee! En natuurlijk moeten ook wij rekening houden met de situatie en maatregelen rondom corona. We doen er alles aan om binnen de RIVM-maatregelen en de richtlijnen die Gemeente Rheden heeft gesteld groepsactiviteiten te organiseren. Ook hebben we actief samenwerking gezocht met de dorpsteams en ondersteunen we hen hierbij. Niet alles kan of mag momenteel: zo mogen groepsactiviteiten bijvoorbeeld alleen plaatsvinden voor specifieke doelgroepen en onder begeleiding van een professional. Onze dorpscoaches kijken mee naar wat wél kan en bieden professionele begeleiding en ondersteuning, voorafgaand en tijdens activiteiten. Er is al best wat opgestart en achter de schermen wordt er hard (samen)gewerkt om weer volop activiteiten te bieden zodra het kan.

Kunnen we iets voor jou betekenen? We horen het graag!


Je kunt bij ons terecht voor al je vragen op het gebied van zorg, ondersteuning, welzijn, jeugd, gezin en vrijwilligerswerk. Voor vragen over hulp bij het huishouden, woningaanpassing, vervoersvoorzieningen of hulpmiddelen kun je bij Gemeente Rheden terecht: 026 49 76 911 (ma t/m vr van 8.30  tot 12.30 uur), sociaalmeldpunt@rheden.nl en www.rheden.nl