Incluzio Rheden > Inwonersinitiatieven in Rheden en Rozendaal

Inwonersinitiatieven in Rheden en Rozendaal

Een inwonersinitiatief: wat is dat eigenlijk?

Een inwonersinitiatief is wanneer iemand een idee heeft om iets te doen voor de buurt of voor mensen uit de buurt. Dit kan een activiteit zijn voor een paar mensen, maar het kan ook gaan om het verbeteren van je buurt of wijk. Denk aan mensen meer met elkaar verbinden of het gezelliger maken, veiliger maken of sportiever maken van jouw buurt. Het belangrijkste is dat het idee van inwoners zelf komt en dat zij er samen aan werken. Ook vrijwilligerswerk doen hoort hierbij.

 

Een greep uit wat inwoners al hebben bedacht en gedaan

gekleurde lintjes die elk een kankersoort vertegenwoordigen

Ribbon City: lotgenotencontact voor (ex)kankerpatiënten

Ribbon City biedt lotgenotencontact voor mensen met kanker en hun naasten. Dalanie de Goede is ervaringsdeskundige en denkt mee bij niet-medische vragen die oppoppen tijdens of na het ziekteproces. Zij deelt haar ervaringen en opgedane kennis graag met anderen. En energiek en positief als ze is, vindt Dalanie het ook belangrijk dat er ruimte is voor gezelligheid en samen leuke dingen doen. Meer weten? Lees dan het interview met Dalanie.

Naar de website van Ribbon City
vrouwen samen achter een naaimachine aan het werk

Naaiatelier Kieskleurig

Naaiatelier Kieskleurig vindt sinds februari 2023 elke dinsdag plaats in Dorpshuis Rheden, en elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur in het Inloophuis in Dieren. Vooral anderstaligen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt komen hier om te naaien, breien, haken of borduren en tegelijkertijd de Nederlandse taal te oefenen. Bedacht en geïnitieerd door inwoner Désirée met ondersteuning van o.a. onze dorpscoaches.

buren samen aan het werk in de tuin

Opfleurdag bewonersgroep Samen Stenfert

Wat begon als een spontane eenmalige actie is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement: de Opfleurdag in de wijk Stenfert in Dieren. Bewonersgroep Samen Stenfert is de aanjager van dit buurtinitiatief waar buurtbewoners samen opruimen en tuinieren. ’Saamhorigheid, gezelligheid en een heerlijk zonnetje’, aldus een wijkbewoner. Mensen die elkaar voorheen niet kenden of enkel gedag zeiden, leren elkaar op deze dagen beter kennen.

Meer over Samen Stenfert
mensen krijgen boksles in dojo

Gratis bokslessen voor iedereen

PlixGym legt via sport de verbinding tussen inwoners. In het bijzonder inwoners die niet zomaar een sportschool binnenlopen, bijvoorbeeld mensen met mentale problemen, angsten of een ziekte, maar daarnaast ook mensen die willen afvallen, gewoon graag van de bank willen komen of die gewoon graag contact willen maken met de buurt. PlixGym geeft gratis boks- en kickbockstrainingen en zocht ondersteuning bij het werven van nieuwe deelnemers en het vinden van sponsors. Met onze hulp hebben zij een subsidie vanuit het Preventieakkoord ontvangen. Ook hebben wij ondersteund door het maken van promotieflyers voor deelnemers en sponsors.

Meer over Plix Gym
Oudere dames sjoelen samen

De Senioren Huiskamer

Dit is een wekelijks moment waar senioren samen komen in de Ontmoetingskerk in Dieren om te kletsen, een krantje te lezen, spelletjes te spelen en samen te lunchen. Dichtbij huis, zodat ze er zelf naartoe kunnen gaan. Het is ontstaan uit de vraag van ouderen om elkaar te ontmoeten en wordt inmiddels volledig gedraaid door vrijwilligers. Deelnemer Rita: ‘Ik zag een keer een folder zag liggen van de Senioren Huiskamer. Laat ik gewoon eens een keertje gaan kijken, dacht ik. Nou, ik kan wel zeggen: ik ben op de juiste plek terecht gekomen.’

Meer over de Senioren Huiskamer

Helma vertelt over haar wens om NAH lotgenoten te ontmoeten heeft omgezet tot een maandelijkse activiteit

Overzicht van alle inwonersinitiatieven

Alle activiteiten in de gemeenten Rheden en Rozendaal vind je op één plek: wegwijsinrhedenrozendaal.nl. Mensen en organisaties plaatsen hier zelf hun activiteiten en bijeenkomsten op.

Ook een goed idee?

Neem dan contact op met een van de dorpscoaches van jouw dorp.