Incluzio Rheden > Senioren-event waarmee ouderen zelf de controle houden

Senioren-event waarmee ouderen zelf de controle houden

Vrijdag 7 oktober 2022 is het Nationale Ouderendag, een landelijke themadag die dit jaar in het teken staat van mobiliteit. Iets dat niet voor alle senioren vanzelfsprekend is en in die gevallen de leefwereld van deze ouderen sterk verkleint. Een mooi moment om het lokale initiatief De Senioren Huiskamer in Dieren te belichten. Dat is een wekelijks moment waar senioren samen komen om te kletsen, een krantje te lezen, spelletjes te spelen en samen te lunchen. Dichtbij huis, zodat ze er zelf naartoe kunnen gaan.

Mobiliteit is volgens ouderen erg belangrijk om zelf de regie te houden en dingen te ondernemen die zij belangrijk vinden. Zonder mobiliteit wordt hun leefwereld en sociale netwerk al snel kleiner. Met die wetenschap organiseren de Ontmoetingskerk in Dieren en Incluzio Rheden de Senioren Huiskamer.

Elke dinsdag komen hier tussen 10.00-14.00u senioren die zelfstandig wonen, maar graag wat meer onder de mensen willen zijn. Iedereen is welkom en mensen hoeven niet aangesloten te zijn bij de kerk.

‘Ik zocht afleiding, maar waar moet je heen op mijn leeftijd?’

Rita* (niet haar echte naam, red.) vertelt wat de Senioren Huiskamer voor haar betekent: “Heerlijk, elke dinsdag een paar uurtjes spelletjes doen en kletsen met elkaar. Ik heb dat gewoon even nodig, want mijn man is niet zo’n prater.’ Als je ouder wordt, vallen er steeds meer mensen weg. Dit ervaart ook Rita: ‘Vriendinnen van mij zijn al overleden. We hebben kinderen, maar die wonen niet in de buurt. Die komen niet elke week meer over de vloer en wij niet bij hen. Je wordt eenzamer.’ Het gebrek aan contact begon haar langzaam maar zeker op te breken, zegt Rita. ‘Ja, ik zocht afleiding. Maar waar moet je heen op mijn leeftijd? Totdat ik een keer een foldertje zag liggen van de Senioren Huiskamer hier in Dieren. Laat ik gewoon eens een keertje gaan kijken, dacht ik. Nou, ik kan wel zeggen: ik ben op de juiste plek terechtgekomen.’

Voor haar zit de aantrekkingskracht vooral in de gelijkgestemden. Het zijn allemaal mensen met een leeftijd tussen de 75 en 85 jaar. De meesten zijn alleenstaand, allemaal op zoek naar een beetje gezelschap.

Meer weten of een keertje meedoen?

Voor meer informatie of aansluiten bij de Senioren Huiskamer kunt u contact opnemen met Mirjam Cuijpers, Dorpscoach Volwassenen bij Incluzio Rheden: Mirjam.Cuijpers@incluzio.nl of 026-303 63 04.