Incluzio Rheden > Vraag subsidie aan voor jouw gezonde idee: Sport- en Preventieakkoord

Vraag subsidie aan voor jouw gezonde idee: Sport- en Preventieakkoord

Een gezond, sociaal en sportief Rheden en Rozendaal? Dat doen we samen!

Heb je een goed idee om je vereniging, club of buurt gezonder, socialer en sportiever te maken? En heb je daar geld of hulp bij nodig? Dan zit je hier goed. Vanuit de gemeente is er namelijk geld beschikbaar om goede initiatieven een financiële zet in de rug te geven. Dat geld noemen we ook wel subsidie. Dit geld wordt gegeven vanuit het Sport- en Preventieakkoord van de gemeenten Rheden en Rozendaal.

Geld aanvragen is heel makkelijk, je vult het digitale aanvraagformulier in en vervolgens wordt je aanvraag beoordeeld. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, dan ontvang je het geld op je rekening en kun je van start. De beoordeling wordt gedaan door een kerngroep die bestaat uit leden die bij heel veel verschillende organisaties in sport, welzijn en zorg werken. Je kunt geld aanvragen tot en met 2026.

Kom je er niet helemaal uit met het doen van je aanvraag? Neem contact op met Ingrid Jansen, dorpscoach Volwassenen in Rheden. Zij helpt je graag op weg.

Ideeën die geld kregen van de gemeente tussen 2019 en 2022

Voetbalclubs SC Rheden en VV Dieren konden een aantal leden tussen de 12 en 16 jaar opleiden tot pupillenscheidsrechters. Om op die manier de vrijwilligers voor de toekomst vast aan zich te binden door ze op jonge leeftijd al verantwoordelijkheid te geven.

De Fredericusschool uit Velp heeft ‘bewegend leren’ nog beter in hun school DNA kunnen verankeren door met een bijdrage uit het Sport- en Beweegakkoord beweegmeubelen aan te schaffen. En met succes. De leerprestaties van de leerlingen zijn verbeterd!

Bij hockeyvereniging MHC Dieren is onder andere de ranja na de wedstrijd vervangen door fruitwater.  De MHC “Gezonde Schijf” die daaraan ten grondslag ligt, werd ontwikkeld met een bijdrage uit het Preventieakkoord.

Stichting PliX GyM geeft gratis bokslessen voor iedereen. Hun doel? Mensen van de bank af krijgen en in beweging krijgen. En dat niet alleen fysiek door samen te sporten, maar ook op het gebied van sociale contacten. Niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je hoofd.

Lees het interview met PliX GyM

Ook een idee en heb je ondersteuning nodig?
Heb je een goed idee maar weet je niet goed met wie je dit kunt oppakken? Of vind je het fijn als we met je meedenken? Stuur een mail naar sportenpreventieakkoord@rheden.nl. We nemen dan contact met je op om je op weg te helpen.

Waar kan ik verder aan denken bij sociaal, gezond en sportief?

 • Het verminderen van eenzaamheid, zowel bij jongeren als bij ouderen. Van buurtmaaltijd tot maatjesproject.
 • Aan de slag met een veilige omgeving op je sportvereniging (“sociaal veilig sportklimaat”)
 • Je woonomgeving groener en meer beweegvriendelijk maken.
 • In je eigen buurt zorgen voor een beweegprogramma geschikt voor iedereen.
 • Samen gezond leren koken, ook met weinig geld.
 • Het benutten van leegstaande sportvelden door overdag iets te organiseren.

Kortom, er kan heel veel!

Speciaal voor sportverenigingen
Er is heel veel gratis ondersteuning beschikbaar op tal van onderwerpen. Denk aan vrijwilligersbeleid, opleidingen, hulp bij trainingen en het besturen van verenigingen. Neem daarvoor contact op met Sport in Rheden.

De 4 thema’s

1. Lekker in je vel

Zowel lichamelijk áls geestelijk ben je fit en levendig. Verschillende dingen helpen daaraan mee. Denk aan gezond eten en drinken, goed slapen, voldoende bewegen, geen of weinig alcohol, roken en/of drugs. En een opgeruimd hoofd, geestelijk fit dus.

2. Samen sterker

Dit gaat over omzien naar elkaar. We willen ervoor zorgen dat écht iedereen mee kan doen, en dat we elkaar daarbij helpen. Dit gaat ook over hoe we met elkaar omgaan. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat iedereen zich welkom en thuis voelt bij een (sport)vereniging of een activiteit van een dorpshuis of ontmoetingscentrum?

3. Een gezonde, sportieve en beweegrijke leefomgeving

De omgeving waarin we leven heeft grote invloed op de keuzes die we maken. Denk aan groen in de wijk, de openbare ruimte die uitdaagt om te sporten en bewegen én sportaccommodaties.

4. Sport als startplek en middel voor sociale ondersteuningsvragen

Sport is niet alleen mooi om het spel zelf. Het heeft de kracht om mensen met elkaar te verbinden. Het is de plek waar je vrienden maakt en waar je lief en leed met elkaar deelt en een sociaal vangnet creëert. We hebben in Nederland heel veel verenigingen en sportaanbieders.

Wekelijks komen daar miljoenen mensen bij elkaar. Kan sport daarmee ook een startplek zijn om mensen te helpen bij uitdagingen in het leven? Bijvoorbeeld als mensen hulp kunnen gebruiken bij moeite met rondkomen, vragen hebben over opvoeding of beter willen worden in lezen of schrijven of digitaal werken? In dit thema gaat het dus met name om het verbinden van sport met bijvoorbeeld armoedebeleid, zorg & welzijn en gezondheid.

Wil je het hele akkoord lezen? Dat doe je hier.

Welke organisaties en verenigingen helpen je bij jouw idee?

Een kerngroep met deskundige enthousiaste en vrijwillige ambassadeurs zet zich in voor een gezondere, sportievere en socialere omgeving. Zij hebben brede netwerken die we kunnen gebruiken om mensen en organisaties of verenigingen met elkaar te verbinden, om zo een goed idee uit te kunnen voeren.

 • Tjebbe Vugts, Posbankloop
 • Alwin van Engelenburg, Tennisvereniging Beekhuizen
 • Clarinda Smit, Sport in Rheden
 • Evelien Peters, Humanitas
 • Kyra Jurriëns, inwoner Rozendaal
 • Koen Vosmeijer, gemeente Rheden
 • Mieke Schoenmakers, Smaakidee Voedingsadvies

 • Kristy Ooms, PliX GyM
 • Ingrid Jansen, Incluzio Rheden
 • Maud van Braam, Netwerk Informele Ondersteuning (NIO)
 • Mieke Jansma, gemeente Rozendaal
 • Peggy Helmyr, Stichting EenPlus
 • Rick Verdouw, Sport in Rheden
 • Petra Schipper, Coördinator Sport & Preventie