Incluzio Rheden > Samen Sterker Gezond in Rheden en Rozendaal

Samen Sterker Gezond in Rheden en Rozendaal

Als je aan gezondheid denkt, denk je al snel aan je lichaam en conditie. Maar gezondheid gaat net zo goed over mentale of financiële gezondheid. Hoe lekkerder je op deze vlakken in je vel zit, hoe beter je je voelt en functioneert. Wanneer je positiever in het leven staat, heb je minder last van stress en lukt het beter problemen de baas te kunnen.

De activiteiten tijdens de Week van de Gezondheid helpen je mentale of fysieke gezondheid te verbeteren. Onderstaande is slechts een greep uit de activiteiten. Kijk wat er in onze gemeente is op het gebied van ontmoeten, bewegen, ontspanning en het aanpakken van je zorgen en/of problemen: www.wegwijsinrhedenrozendaal.nl en www.rhedenontdekt.nl.

 

Hulp bij financiën en administratie

Humanitas formulierenhulp

Advies over administratie en financiën: Humanitas formulierenhulp Thuisadministratie Formulierenhulp Rheden (humanitas.nl)

Op hun wekelijkse inloopuren zijn geschoolde vrijwilligers aanwezig om te helpen bij het invullen van (digitale) formulieren en om de inhoud van brieven begrijpelijk uit te leggen. Ook kun je terecht voor informatie en praktische hulp bij de financiële administratie. Zo kun je hulp krijgen bij het aanvragen of wijzigen van bijvoorbeeld uitkeringen, bijzondere bijstand of kwijtscheldingen of ondersteuning krijgen bij telefoongesprekken met diverse instanties. De inloopuren zijn op:

  • Maandag van 9:30 tot 11:30 uur in Het Duynhuis, Van der Duyn Van Maasdamstraat 63 in Dieren.
  • Woensdag van 13:30 tot 15:30 uur aan de Heeckerensstraat 201 in Velp.
  • Donderdag van 9:30 tot 11:30 uur in het Dorpshuis Rheden, Mr. B. van Leeuwenplein 3 in Rheden.

De ondersteuning is gratis en iedereen is welkom. Daarnaast kun je gebruik maken van de telefonische spreekuren op 06 518 892 55.

Budgetcoach Werk aan de Winkel

De budgetcoach van Werk aan de Winkel uit Rheden kan ondersteunen bij financiële vragen en je de weg wijzen en tips geven om grip te krijgen op je financiën. Spreekuur: woensdag van 13.00-15.00 uur.

Sociaal raadsliedenwerk

Ook de sociaal raadslieden van Incluzio Rheden zijn er voor aanvullende vragen over de energietoeslag, de energierekening en het sluitend krijgen van de maandbegroting.  Er zijn open spreekuren op de volgende informatiepunten: 

  • Maandag van 9:00 – 12:00u aan de Heeckerensstraat 201,Velp
  • Woensdag van 13:00 – 16:00u in Pand 31, Van der Duijn van Maasdamstraat 31, Dieren

Wil je liever een afspraak maken of heb je een algemene vraag? Wij zijn bereikbaar via 026-3036307 of sociaalraadslieden@incluzio.nl op de volgende tijden:

Di:   9.00 – 11.00u

Wo: 13.00 – 15.00u

Do:  13.00 – 15.00u

Vrij: 9.00 – 11.00u

Afspraken worden gepland in de bibliotheek Velp (maandagmiddag), de bibliotheek Dieren (woensdagochtend) of in Dorpshuis Rheden (donderdagochtend).

Trainingen en cursussen

Bij Incluzio Rheden heb je de mogelijkheid om diverse online trainingen te volgen, al dan niet zelfstandig of met behulp van een van onze coaches. Deze bestaan uit een theoriedeel, waarin je relevantie informatie rondom een bepaald onderwerp krijgt in de vorm van filmpjes, animaties, achtergrondinformatie en praktische tips, en een praktisch deel waarin je aan de slag gaat met korte opdrachten en vragenlijsten. Wat voorbeelden van trainingen zijn: Gezonde leefstijl, Mindset, Omgaan met geld en Stoppen met roken.

Kijk hier voor het volledige aanbod in online trainingen.

Voor meer informatie of hulp bij trainingen mail of bel naar Marieke Liefaard – van den Berg: mvandenberg@incluziorheden.nl | 06-57100195.

Wat is Samen Sterker Gezond

Samen Sterker Gezond leven, dat is waar we als kerngroep voor staan in onze gemeenten Rheden en Rozendaal. Toegegeven, het gaat al best goed, maar er zijn ook onderwerpen waar we nog verbetering in kunnen aanbrengen. Dat stapje meer, dat doen we met elkaar: samen! De acties in het zogenaamde preventieakkoord Rheden & Rozendaal helpen ons daarbij. Rheden en Rozendaal pakken dit aan op meerdere punten: gezond eten, voldoende ontspanning, goede sociale contacten, financiën op orde (en daardoor meer ruimte en rust voor gezond leven) en een gezonde leefomgeving.

De gezonde keuze dichterbij brengen, dat is wat we middels deze subsidie willen bereiken. Uiteraard kunnen en willen we hierbij niemand dwingen.

Samen Sterker Gezond is een gezamenlijke inspanning van tientallen organisaties, instellingen, bedrijven, verenigingen en evenementen.

Het afgelopen jaar hebben we een aantal activiteiten in gang gezet. Een overzicht van de projecten Samen Sterker Gezond 2021 lees je op de pagina Projecten Samen Sterk.

Jaarlijks mogen inwoners en organisaties ideeën voor een plan indienen die aansluiten op de drie thema’s van ons akkoord.
★ Lekker in je vel (gezonde leefstijl)
★ Wijs met geld (omgaan met geld, financiële gezondheid)
★ Samen sterker (om eenzaamheid tegen te gaan in Rheden en Rozendaal)

Zo maak je kans om je idee om te zetten in een subsidiebedrag en een bijdrage te leveren aan een gezondere gemeente.

Plannen worden beoordeeld op een aantal criteria. Deze lees je op de pagina Samen Sterker Gezond – Criteria

Enthousiast geworden en ook aansluiten? Vul dan onderstaand aanvraagformulier in en stuur dit naar info@samensterkergezond.nl

Twijfel je over een idee, we kijken graag met je mee: info@samensterkergezond.nl

De drie hoofdthema’s van Samen Sterker Gezond zijn:

★ Lekker in je vel (gezonde leefstijl)
★ Wijs met geld (omgaan met geld, financiële gezondheid)
★ Samen sterker (om eenzaamheid tegen te gaan in Rheden en Rozendaal)

Lekker in je vel

Een gezonde leefstijl heeft veel kanten. Voldoende slaap, goede voeding, je voelt je fit om te bewegen, kortom: lekker in je vel! Voor onze gemeenten is gekozen voor twee onderwerpen: stoppen met roken en overgewicht. We richten ons vooral op jongeren, omdat we in Rheden op die aspecten ‘hoger scoren’ dan het landelijk gemiddelde.

NB Voldoende sporten en bewegen draagt ook bij aan een gezonde leefstijl. Voor doelen en activiteiten op dit vlak verwijzen we naar het Sportakkoord Rheden-Rozendaal, met daarin ruim 60 initiatieven waarmee we inwoners motiveren om te gaan sporten en bewegen.

Wijs met geld

Als je geldproblemen hebt, heeft dit ook effect op je gezondheid. Stress, zorgen, geen ruimte om bijvoorbeeld gezonde voeding te kopen. Daar word je niet gelukkig van. Daarom gaan we voor Samen Sterker Gezond activiteiten organiseren die inwoners helpen op een andere, bewuste manier met geld om te gaan. En daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen: we beginnen bij de jongeren in onze gemeenten.

Samen Sterker

Soms vinden mensen de weg naar de arts of zorgverlener niet zo makkelijk. Omdat ze niet weten waar ze kunnen aankloppen, wat ze zouden willen vragen, omdat de Nederlandse taal voor hen lastig is of omdat de drempel gewoonweg te hoog is. Met hulp van vrijwilligers staan wij open voor inwoners en wijken waar dit speelt. We hebben een extra oog voor hen die zich eenzaam of verlaten voelen. Met een nieuwe structuur, een loket en voorlichtingsmateriaal.

Hoe doen we dit

Een kerngroep met deskundige enthousiaste en vrijwillige ambassadeurs zet zich hiervoor in. Dit zijn experts met brede netwerken die zij inzetten om verbindingen te maken. De ambassadeurs worden ondersteund door beleidsadviseurs Gezondheid van beide gemeenten. De gemeenten zijn als ondertekenaars twee van de partijen die bijdragen aan het succes en waardevolle initiatieven van partijen stimuleert en ondersteunt.

De kerngroep zorgt ervoor dat de uitvoering van het preventieakkoord Samen Sterker Gezond in Rheden en Rozendaal tot stand komt. Vanaf 2021 heeft de kerngroep samen met partners verschillende plannen en activiteiten in gang gezet. De kerngroep adviseert de initiatiefnemers waar nodig bij uitvoering van plannen en het vinden van cofinanciering of subsidie. De kerngroep toetst initiatieven en aanvragen voor het uitvoeringsbudget en geeft een advies aan de gemeente voor het verdelen van beschikbare middelen.

De kerngroepleden:

Tjebbe Vugts, voorzitter kerngroep preventieakkoord Samen Sterker Gezond

Peggy Helmyr, projectleider Stichting Een Plus samenwerking
Evelien Peters, consulent maatschappelijke activering, Humanitas
Marieke van den Berg, ontwikkelaar, Incluzio Rheden
Koen Vosmeijer, beleidsadviseur Gezondheid, Gemeente Rheden
Henk Doeleman, strateeg, Gemeente Rheden
Mieke Jansma, beleidsadviseur Gezondheid, Gemeente Rozendaal

Maud van Braam, projectleider vanuit het NIO