Incluzio Rheden > Opvoeden van kinderen en pubers

Opvoeden van kinderen en pubers

Opvoeden, hoe doe je dat? Er is niet een helder antwoord op. Vaak kijk je daarbij naar jouw eigen opvoeding vroeger. Of wil je het juist helemaal anders doen. Vaak gaat het goed, maar soms twijfel je of weet je niet wat je het beste kunt doen. Dat is heel normaal en hoort nu eenmaal bij het ouderschap.

Wij zijn er voor je als je vragen hebt over de opvoeding van jouw kind. Of jouw kind nu heel jong is of in de puberteit zit, wij kunnen ondersteunen met onze kennis en middelen. Dit kan zijn met informatiemateriaal, trainingen of individuele coaching.

Een goede start voor jouw (ongeboren) kind

Een kind opvoeden kan best spannend zijn. Zeker als je voor het eerst ouder wordt of bent geworden, heb je veel vragen en maak je alles voor de eerste keer mee. Humanitas Home-Start ondersteunt moeders die minimaal 28 weken zwanger zijn of gezinnen met kinderen tot 17 jaar.

Hoe werkt Home-Start?

Er komt een vrijwilliger bij jou thuis. Dit is altijd iemand die ervaring heeft met opvoeden. Ook is deze persoon getraind om anderen zoals jij te helpen. Bijvoorbeeld als je door ziekte, overbelasting, problemen met je kinderen of partner of je werk een luisterend oor nodig hebt of even niet goed weet hoe je hier het beste mee kunt omgaan.

Meer over Humanitas Home-Start
twee vrouwen in gesprek met een baby op schoot
ouders met 2 eigen kinderen en een ander kind op de bank met tablet

Gezinnen helpen andere gezinnen een handje met Steunouder

Elke ouder heeft soms wat ondersteuning of een beetje extra lucht nodig. Maar niet iedereen heeft iemand om op terug te vallen. Dan kan een vrijwillige Steunouder het verschil maken. Steunouders vangen een kindje uit een ander gezin een dagdeel op, zodat de ouders daardoor even tijd voor zichzelf hebben. Ook hier in de gemeente Rheden zijn er gezinnen die dit goed kunnen gebruiken.

Meer over Steunouder

Wil je zelf iets doen?

jonge moeders op een rij met baby's op hun arm

Ontmoetingsplek voor ouders: Ouders&Zo

Iedereen heeft wel eens vragen over opvoeden – jij waarschijnlijk ook? Ontmoet andere ouders met kinderen van 0-18 jaar bij de open inloop Ouders&Zo en deel je vragen en ervaringen over opvoeding. Want herkenbaarheid of tips vinden bij andere ouders is prettig. Ook als je gewoon graag een praatje maakt met andere ouders, ben je van harte welkom. Je kind meenemen? Dat kan, er is plek genoeg om te spelen.

Meer over Ouders&Zo
man op bank met laptop

Trainingen over opvoeden

Op het gebied van opgroeien en opvoeden kun je gratis online trainingen volgen. Gewoon vanuit huis en op een moment dat het jou uitkomt. De training ‘Oplossingsgericht opvoeden’ is voor ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar die zich zorgen maken over of veel ruzie hebben met hun kind. Je denkt na over de leuke dingen binnen het gezin. Maar ook over wat je graag wil veranderen.

Naar de gratis trainingen

Gamen en sociale media

Het is belangrijk dat je aandacht besteedt aan hoe je kind omgaat met games en media. Leer jouw kind hoe je bewust, veilig en gezond omgaat met apps, websites, games, tv en films. Zo kun je als ouder of opvoeder helpen om dingen als online pesten of te veel gamen voorkomen.

Bij de bibliotheek vind je handige informatie en tips over kinderen en sociale media.

Sociale media voor kinderen van 0-6 jaar

Bekijk de wegwijzer met tips voor hoe je jouw kind verstandig laat omgaan met sociale media. Of check welke apps of boeken passen bij de ontwikkeling en interesse van jouw kind.

Naar social media tips voor 0-6 jaar

 

Sociale media voor kinderen van 6-18 jaar

In deze leeftijdsgroep zie je dat kinderen soms al online pesten of ruzie maken of nare reacties plaatsen. Alles over veilig internet- en mediagebruik voor deze kinderen vind je op de website van de bibliotheek.

Naar social media tips voor 6-12 jaar

Naar social media tips voor 12-18 jaar

 

Andere handige informatie

Wil je meer weten over online veiligheid? Kijk dan op de website Leuk, veilig en slim gebruik van internet en (sociale) media – vanaf 10 jaar (hoezomediawijs.nl)