Vragen over scheiden met kinderen
Scheiden, uit elkaar gaan – dit is altijd pijnlijk. Voor de ex-partners zelf, maar zeker ook voor kinderen als deze in het spel zijn. Kinderen moeten enorm wennen aan deze nieuwe situatie. Ze krijgen onder andere te maken met verdriet, boosheid, spanningen, loyaliteit naar ouders en vaak ook een verhuizing.
Wat kun je doen om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen voor je kind? Wij helpen je graag op weg.
Welke stappen neem je bij een scheiding?
Samen scheiden
Wanneer je ervoor kiest om samen de scheidingsprocedure in te zetten, kun je veel meer overleggen. Dit helpt enorm, zowel jullie zelf als je kind. Hoe meer jullie in goed overleg afstemmen, hoe rustiger het proces is voor je kind. Want overleggen aan de keukentafel gaat veel beter dan in de rechtbank. Dit is niet altijd makkelijk, maar probeer dit wel te doen, als het lukt.
- Je stelt samen een ouderschapsplan op
- Je verdeelt bezittingen en schulden
- Laat de eventuele kinderalimentatie en/of partneralimentatie berekenen
- Breng je nieuwe financiële situatie in kaart
- Onderzoek wat de scheiding betekent voor je pensioen
- Kijk naar je verzekeringen en bepaal of deze nog passen bij je nieuwe situatie
- Leg onderling gemaakte afspraken vast
- Dien een verzoekschrift in bij de rechtbank, samen met het ouderschapsplan en de gemaakte afspraken
Een handig overzicht van alles wat je moet regelen, vind je ook op de website van de Rijksoverheid. Ook op het platform van het Digitaal Scheidingsloket Centraal Gelderland vind je veel informatie hierover.
Wat moet je regelen voor je kind?
Als jullie samen kinderen hebben die minderjarig, dus onder 18 jaar zijn, op het moment van de echtscheiding, moeten jullie een ouderschapsplan maken. Hierin staan afspraken over bijvoorbeeld de omgangsregeling van beide ouders en kinderalimentatie. Ook vermeld je jullie afspraken over de (school)vakanties, verjaardagen van het kind, de ouders, opa’s en oma’s etc. Bepaal ook wie er geïnformeerd moet worden over prestaties en ontwikkelingen op school, ouderavonden en sport. Probeer echt alles vast te leggen en voorkom discussies en dus stress in de toekomst. Dat geeft rust en duidelijkheid, voor het hele gezin. Dat is heel belangrijk voor kinderen.
Lees meer over wat je moet regelen voor je kind
Landelijk contactpunt ouderbijeenkomsten (LCO)
Het Landelijk contactpunt ouderbijeenkomsten (LCO) biedt digitale ouderbijeenkomsten over scheiden, waar ouders gratis en anoniem aan deel kunnen nemen.
Tijdens zo’n bijeenkomst krijgen ouders informatie over hoe het komt dat een scheiding moeilijk verloopt, hoe een kind een scheiding ervaart en waarom het belangrijk is voor een kind om contact hebben met beide ouders.
Er zijn verschillende onderwerpen per sessie. Voor de actuele agenda kijk je op de website van het LCO: https://ouderbijeenkomsten.nl.