Zo helpen ouders elkaar aan ‘een beetje lucht’
Met veel voldoening kijken we terug op het congres van Actieprogramma Kansrijke Start dat op maandag 13 juni 2022 plaatsvond in Utrecht! Silvana Linnenbank, Ontwikkelaar bij Incluzio Rheden, was als Steunouder coördinator gevraagd om hier haar expertise op het gebied steunouders op het podium te delen.
In aanwezigheid van o.a. staatssecretaris Maarten van Ooijen vertelde zij samen met Marjolein Nieuwenhuisen, coördinator bij samenwerkingspartner Home-Start, hoe wij dat samen in de praktijk vormgeven: “Steunouder koppelt vraaggezinnen die af en toe wat lucht nodig hebben aan steunouders die letterlijk extra ruimte hebben in hun huis en hart en het leuk vinden om een kind één of twee dagdelen per week mee te laten draaien in hun eigen gezin.”
Wat is Kansrijke Start?
Incluzio Rheden en Home-Start werken samen met de gemeente aan de herstart van de coalitie Kansrijke Start. Hierin is veel aandacht voor het sociale domein, waarbij we ook de doelgroep van kinderen tot ongeveer 4 jaar betrekken. De eerste 1000 dagen van een kind zijn namelijk cruciaal voor een goede start. En ieder kind verdient de best mogelijke start.
In de gemeente Rheden zijn op deze manier al meerdere gezinnen aan elkaar gekoppeld en met succes. “We kijken echt wat een gezin nodig heeft. Daarbij denken we niet vanuit concurrentie, maar we versterken elkaar juist. We geloven in 1+1=3”, aldus Silvana.
Home-Start en Steunouder versterken elkaar
De missie van Home-Start is om opvoedvaardigheden van ouders te vergroten. Deze ouders worden bijvoorbeeld een paar uur per week ondersteund door een ervaren vrijwilliger in hun eigen huis. Incluzio sluit daarop aan met het initiëren van letterlijk ruimte voor ondersteuning. Iedere jonge ouder heeft af en toe hulp of een beetje extra lucht nodig. Velen kunnen hiervoor terugvallen op hun eigen netwerk, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Home-Start en Steunouder zijn er juist voor die mensen die dat netwerk niet hebben. Het uiteindelijke doel is om samen vrijwilligers te werven en te trainen vanuit beide ondersteuningsprogramma’s, om zo de krachten van beide partijen op het juiste moment in te zetten.
Twee verhalen uit de praktijk
Twee praktijkvoorbeelden laten goed zien wat deze samenwerking kan doen voor gezinnen. Zo was er een moeder zwanger van haar tweede kindje met een klein netwerk. De vrijwilliger van Home-Start heeft 3 uur per week geholpen met het krijgen van een dagstructuur en de voorbereiding op de komst van de baby. Nu de baby is geboren en de moeder heet aangegeven de regie zelf te kunnen oppakken, blijkt het nog wel belangrijk dat zij en haar partner samen af en toe ruimte krijgen om tot rust te komen en het huis op orde te maken. Een steunouder biedt deze ouders nu ondersteuning door eens in de twee weken de kinderen op te vangen. Ook springt deze steunouder spontaan bij wanneer nodig en hebben ze zelfs een vriendschap opgebouwd. Ook met de vrijwilliger van Home-Start is nog steeds contact. Zo hebben deze ouders met inzet van deze informele hulp hun netwerk verbreed en daarmee ook hun zelfredzaamheid vergroot.
Een ander gezin is er eentje waarbij de ouders heel erg behoefte hebben aan zo nu en dan een vrije avond. Omdat het oudste kind een vorm van autisme heeft, is een plotselinge wisseling van omgeving of een avond zonder ouders te stressvol. Een vrijwilliger van Home-Start helpt nu met het avondeten en werkt er naartoe dat de ouders in eerste instantie één voor één weg kunnen en uiteindelijk samen. De bedoeling is dat de kinderen uiteindelijk zo gewend zijn aan dit soort wisselingen dat ze zelf ook een middag of avond ergens naartoe kunnen. Bijvoorbeeld naar een steunoudergezin.