Incluzio Rheden > Word jij maatje voor inwoners met een psychiatrische achtergrond?

Word jij maatje voor inwoners met een psychiatrische achtergrond?

Maak het verschil met wat hulp of gezelschap

We zijn gestart met een maatjesproject voor inwoners uit (gemeente) Rheden en Rozendaal met een psychiatrische achtergrond. We zoeken maatjes voor volwassenen (18+) die zelfstandig wonen, maar graag wat extra gezelschap willen en aansluiting zoeken bij onze maatschappij. Maak jij het verschil voor deze (mede)inwoners?

“Met wat hulp en gezelschap kunnen we ze enorm helpen”

“Niet voor iedereen is het even makkelijk om aansluiting te vinden in het dagelijks leven en gewoon mee te doen. Soms is het moeilijk om zelf initiatief te nemen om mensen te leren kennen of lastig om alleen naar buiten te gaan. Voor mensen met een psychiatrische achtergrond geldt dit vaak nog meer. Met wat hulp en gezelschap kunnen we ze enorm helpen”, aldus Ingrid Jansen, projectcoördinator en dorpscoach volwassenen bij Incluzio.

Dit doe je als maatje

Een maatje is iemand die er even voor een inwoner is, om te praten of om te luisteren, samen een boodschapje te doen, de stad in, een eindje wandelen of even te fietsen. Waar een inwoner behoefte aan heeft, kan natuurlijk verschillen. Een praatje maken en luisterend oor bieden is vaak het belangrijkste. Het gaat om gelijkwaardig contact vanuit een vrijwilligersrol. Met 1 à 2 uurtjes per week kun je al veel bijdragen.

Ervaring is niet nodig

Het is meegenomen als een maatje affiniteit heeft met de doelgroep, maar dat hoeft niet per se. Voorafgaand aan het vrijwilligerswerk krijg je een training (Psychiatrie in Vogelvlucht) zodat je weet wat er komt kijken bij het begeleiden van mensen met een psychiatrische achtergrond. De volgende training is op 1, 8 en 15 juni. Ook kun je meedoen aan vrijwilligersactiviteiten, themabijeenkomsten en bijvoorbeeld intervisie. Je doet waardevolle kennis op en kunt ervaringen delen met andere vrijwilligers.

Gratis online theater

Ben je serieus geïnteresseerd of weet je al dat je maatje wilt worden, dan nodigt Incluzio je ook namens MVT en Pro Persona Connect uit om op 25 mei gratis de online voorstelling ‘Hou me Los’ van Nynka Delcour bij te wonen. De voorstelling maakt jongeren, ouders, docenten en professionals bewust van dilemma’s en zorgen waar jonge mantelzorgers mee te maken krijgen. De voorstelling is gemaakt op basis van ervaringsverhalen van mantelzorgers.

Meer weten of aanmelden?

Neem voor meer informatie of aanmelden contact op met Yvonne Jansen (projectcoördinator en dorpscoach volwassenen) via ijansen@incluzio.nl. Ben je benieuwd naar andere vrijwilligersfuncties in gemeente Rheden en Rozendaal? Neem snel een kijkje op de website Gelderse Handenvoor alle vrijwilligersfuncties .