Week van de Gezondheid

Startschot Week van de Gezondheid op dag van de Armoede

Op zondag 17 oktober is de Week van de Gezondheid voor de gemeenten Rheden en Rozendaal afgetrapt. Op de internationale dag van de armoede organiseerde Humanitas een mini symposium over financiële gezondheid in Trefpunt De Elleboog (Velp). Geldproblemen hebben namelijk effect op gezondheid. Bestuurders, vrijwilligersorganisaties en professionals deelden ervaringen en oplossingen met elkaar, met specifiek aandacht voor de jeugd.

Geld & Gezondheid

Als je geldproblemen hebt heeft dit ook effect op je gevoel van gezondheid. Stress, zorgen en geen ruimte om gezonde voeding of spullen te kopen. Daar word je niet gelukkig van. Tijdens het symposium vertelde Bettine Arink van armoede-expertisecentrum De Vonk hoe geldproblemen ontstaan en hoe je er preventief aan kunt werken. Kees van den Haak, vrijwilliger bij de Formulierenhulp, Vluchtelingenwerk en Schuldhulpmaatje gaf daarna een aantal praktijkvoorbeelden, met als rode draad ‘verdwalen in de regels’.

Hij licht toe: “We hebben het goed in Nederland. Er zijn enorm veel regelingen, vaak ook bedoelt om je te helpen bij geldproblemen. Een uitkering, zorgtoeslag, huurtoeslag, speciale zorgverzekeringen, kindertoeslag etc. etc. Maar in de praktijk zie ik dat mensen erin verdwalen. Al die regelingen samen zijn ingewikkeld en het zijn er vooral heel veel. Dit geldt ook voor jongeren, die op jonge leeftijd al veel verantwoordelijkheden krijgen en zaken moeten regelen. Vroegtijdig signaleren van geldproblemen en hulp vragen is extra belangrijk. Mooi dat hier nu aandacht voor is.”

Startschot Week van de Gezondheid & Preventieakkoord

Financiële gezondheid één van de drie thema’s uit het Preventieakkoord voor de gemeenten Rheden en Rozendaal. “Het Preventieakkoord is een gezamenlijk plan van tientallen organisaties in de gemeenten Rheden en Rozendaal. Met dit akkoord brengen we de gezonde keuze dichterbij! We richten ons op een gezonde leefstijl, de financiën op orde en goede sociale contacten.” Zo vertelt  wethouder Gea Hofstede van de gemeente Rheden.

De Week van de Gezondheid vormt het startschot van dit Preventieakkoord. Voor ieder thema staan deze week bijzondere gebeurtenissen, projecten en verhalen in de schijnwerpers. “Er gebeuren hele mooie dingen in de gemeenten Rheden en Rozendaal die bijdragen aan een goed en gezond leven. Allerlei organisaties zoals verenigingen, zorgverleners, welzijnswerkers en inwoners zetten zich daar hard voor in. Tijdens deze week eren we die en geven ze extra aandacht. Samen Sterker Gezond!”, aldus wethouder Anton Logemann van de gemeente Rozendaal. Voor meer info, kijk op www.samensterkergezond.nl

Acties voor financiële gezondheid

Het symposium werd ook gebruikt om met de aanwezige organisaties en inwoners te kijken naar oplossingen en samenwerking. In het Preventieakkoord staan al een aantal concrete plannen. “We hebben samen met allerlei organisaties mooie acties in petto om mensen te helpen op een andere, bewuste manier met geld om te gaan. Vooral gericht op jongeren. Denk bijvoorbeeld aan theaterproducties over armoede en schulden en extra financiële educatie op middelbare scholen.” zo vertelt Biljana Markovic van Humanitas.  

Hulp met geld

Grip op je geld is grip op je leven. Maar als het leven verandert, kan je financiële situatie ook veranderen. Hulp vragen als je er niet uitkomt is belangrijk. Er zijn in de gemeenten Rheden en Rozendaal verschillende organisaties die je kunnen helpen. Kijk op www.rheden.nl/geldzorgen of bel 026 – 49 76 911.


Foto: Vrijwilliger Kees van den Haak, Wethouder Gea Hofstede (gemeente Rheden), Biljana Markovic (Humanitas), Bettine Arink (De Vonk Expertisecentrum) en Wethouder Anton Logemann (gemeente Rozendaal) trappen de week van de Gezondheid af.