Incluzio Rheden > Vrijwilligers helpen dorpsgenoten bij administratie en geldzaken

Vrijwilligers helpen dorpsgenoten bij administratie en geldzaken

‘Ze komen met stress binnen, maar gaan met een gerust hart naar buiten. Dat is fijn!’

Vrijwilligers zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. Sterker nog: een maatschappij zonder vrijwilligers is eigenlijk niet meer voor te stellen. Waar mensen zich vrijwillig inzetten voor een ander ontstaan vaak mooie contacten en bijzondere verhalen. Zo ook bij Incluzio Rheden waar veel vrijwilligers actief zijn. Zij helpen bijvoorbeeld dorpsgenoten met administratie en geldzaken.

Veel vrijwilligers van Incluzio Rheden helpen inwoners met het op orde brengen van de administratie of het regelen van geldzaken. “Daarvoor zijn verschillende projecten, zoals de inloopuren Formulierenhulp van Humanitas en Incluzio Rheden. Hier worden mensen geholpen met hun post, het invullen van formulieren of het aanvragen van regelingen”, verduidelijkt Anita Peters, Sociaal Raadsvrouw bij Incluzio Rheden. “Meer dan de helft van alle ondersteuningsvragen die wij krijgen hebben betrekking op geldzaken. Naast de mensen die we regelmatig zien, zoals de langdurige minima, zien we nu ook mensen met een baan die ook steeds vaker moeite hebben om de rekeningen te betalen. Ons werk is toegenomen en het is fijn dat onze vrijwilligers hierin een ondersteunende rol kunnen spelen. Zij hebben kennis en ervaring en willen anderen graag helpen.

Een bijzonder verhaal uit de praktijk
Dat het doen van vrijwilligerswerk niet alleen veel voor iemand anders kan betekenen, maar ook voor jezelf, weet Ferdinand Vrendenbarg. Hij is twee dagen per week als vrijwilliger actief op het informatiepunt van sociaal raadslieden van Incluzio Rheden in Dieren. “Vanwege mijn autisme is een dagbesteding voor mij belangrijk. Mijn klantcoach bij Incluzio Rheden raadde mij vrijwilligerswerk bij het informatiepunt aan. Omdat ik een opleiding Accountancy heb gedaan, past dit werk heel goed bij mij. Daarnaast heb ik geleerd dat mijn autisme meevalt, want ik kan namelijk goed mensen helpen.” Daarnaast ziet hij ook direct het effect van zijn inzet. “Soms komen mensen binnen met heel veel stress, maar gaan met een gerust hart weer de deur uit omdat ze weten dat het nu is geregeld. Het is mooi dat ik hen heb kunnen helpen.

Vrijwilliger Ferdinand vertelt over zijn motivatie om vrijwilligerswerk te doen.

Verschil maken
Iedereen die zich als vrijwilliger wil inzetten, kan zich aanmelden bij Incluzio Rheden. “Samen bespreken we wat iemand leuk vindt om te doen, voor hoeveel uur en wanneer”, verduidelijkt Peters. “Als vrijwilliger maak je echt een enorm verschil. Je helpt iemand orde te scheppen én je helpt een inwoner bijvoorbeeld zijn administratie weer grotendeels zelf te doen. Dat is dankbaar werk, voor de inwoners van Rheden en ook Incluzio waardeert de inzet van de vrijwilligers enorm.”

Veel vragen
Er zijn diverse projecten waarbij inwoners van Rheden worden geholpen met hun administratie. “Naast de Formulierenhulp is er ook de thuisadministratie van Humanitas,” zegt Peters. “Verder zijn er vanuit de gemeente Rheden energiecoaches actief die samen met inwoners bekijkt hoe zij kunnen besparen op hun energierekening. Met Schuldhulpmaatjes worden mensen met schulden ondersteund. Incluzio Rheden biedt ook, met hulp van vrijwilligers, op verschillende plekken en momenten inloopuren waar inwoners terecht kunnen met vragen over bijvoorbeeld de belastingaangifte, financiële tegemoetkomingen en regelingen. In uiterste gevallen reiken wij een waardebon van Stichting Urgente Noden uit. Hiermee kan boodschappen worden gedaan in lokale supermarkten of mensen worden doorverwezen naar de Voedselbank.

Ook vrijwilliger worden?
Vrijwilligers kunnen zich op verschillende activiteiten en plekken van Incluzio Rheden inzetten. Zo kunnen zij zelf ontdekken waar ze hun talenten het beste kunnen inzetten. Dat kan zijn op de informatiepunten, maar ook door dorpsgenoten thuis te bezoeken of samen een trainingen geven. Ook vrijwilliger worden? Meer informatie is te vinden op www.incluziorheden.nl of neem contact op met Thijs den Heijer van Vrijwilligerspunt Rheden via tdheijer@incluzio.nl of 06 82 83 05 82.