Incluzio Rheden > Nieuwe MDT Young Leaderstraining: ontplooi jezelf en maak je maatschappelijk nuttig

Nieuwe MDT Young Leaderstraining: ontplooi jezelf en maak je maatschappelijk nuttig

Op 5 september 2022 start Incluzio in samenwerking met Spectrum in de gemeente Rheden en Rozendaal met een nieuwe groep binnen het MDT traject. MDT staat voor maatschappelijke diensttijd en is een methode waarbij jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 27 jaar lokaal een zelfgekozen maatschappelijk project opzetten en uitvoeren. Dit doen zij via een Young Leaderstraining van 10 weken onder leiding van een Dorpscoach Jeugd van Incluzio.

Hoe ziet MDT eruit?

Het MDT traject bestaat uit een Young Leaderstraining, deze duurt 10 weken. In deze periode ontdekken en benutten jongeren hun talenten én doen zij iets voor de mensen in hun buurt! Samen met andere jongeren uit onze gemeente maken zij onze dorpen sterker. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een reeks straatbarbecues op verschillende plekken in de wijk, het opzetten van een jongerentoezichtsteam, het organiseren van een sporttoernooi, het aanpakken van de plastic soep in de natuur of het helpen van ouderen in de buurt. Bijna alles kan. Jongeren kiezen zelf welk project het beste bij hen past.

Dit maakt de training interessant

Jongeren leren veel over zichzelf, waar ze goed in zijn en bovendien wat ze leuk vinden. Zij volgen de Young Leaderstraining in een groep van 6 tot 15 jongeren en gaan hierin aan de slag met thema’s als Mijn Leerpad en Groepsdruk. Zij bedenken een project, werken samen een plan uit en gaan vervolgens over tot uitvoering. Hierbij krijgen zij vanuit MDT een budget om projectmaterialen te financieren. Zo ontdekken jongeren over zichzelf, krijgen ze eigenaarschap en leren ze sociale verantwoordelijkheid te nemen.

Na afronding van de training krijgen ze een erkend Young Leaders certificaat, handig voor bijvoorbeeld hun cv of bij het maken van een studiekeuze.

Wanneer doen jongeren MDT?

MDT wordt meestal in de vrije tijd of in een tussenjaar gedaan, maar soms kan het ook onder schooltijd. Of jongeren zich nu een paar uur of een paar dagen per week inzetten, dat is hun keuze.

Meedoen? Meld je voor 1 september aan!

Ben of ken jij iemand tussen de 14 en 27 jaar die maatschappelijk betrokken is en zichzelf wil ontwikkelen? Schroom niet, aanmelden kan tot 1 september 2022. Vragen of aanmelden? Neem contact op met Patrick Kleisterlee, Dorpscoach Jeugd bij Incluzio: patrick.kleisterlee@incluzio.nl of 06 – 51 72 34 13.

Word de young leader van jouw buurt!