Incluzio Rheden > Lotgenotengroepen voor kinderen met gescheiden ouders start in oktober

Lotgenotengroepen voor kinderen met gescheiden ouders start in oktober

In oktober 2022 starten we vanuit ons schoolmaatschappelijk werk met twee lotgenotengroepen uit het KIES-programma: een voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar en een voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar. Tijdens de bijeenkomsten leren kinderen, onder begeleiding van gecertificeerde KIES-coaches uit ons team schoolmaatschappelijk werk, om te gaan met de scheiding van hun ouders.

Door in gesprek te gaan met KIES-coaches en leeftijdgenoten die hetzelfde meemaken, leren kinderen en jongeren om over de scheiding van hun ouders te praten en dit een plekje te geven. Dit alles in een veilige en vertrouwde omgeving. Het delen van gevoelens en de herkenning van anderen daarbij helpt hen hier zelf beter mee om te gaan en mogelijk latere klachten te voorkomen.

“Ik ontwijk het onderwerp scheiden nu niet meer”

Een van de kinderen die voorheen in een KIES-groep zat, vertelt enthousiast: “Wij vonden het heel leuk om aan de groep deel te nemen. We hebben leuke spelletjes gedaan en leerden zo over hoe we iemand in vertrouwen kunnen nemen. En dat het soms makkelijker is om iets samen te doen, dan er alleen voor te staan. Als je ergens last van hebt, kun je gewoon met elkaar over de scheiding praten in de KIES-groep, met je ouders of anderen in je omgeving. Ik heb geleerd dat je knopen in een touw kan maken (eigenlijk ook een knoop in je maag) en dat deze knoop er ook weer uit kan. Als je over de knopen in je maag praat, worden ze vaak vanzelf al kleiner of ze gaan er helemaal uit. Het was fijn om samen in een groepje met anderen te zijn die snappen wat je hebt meegemaakt. Voorheen ontweek ik het onderwerp scheiden en nu kan ik er gewoon over praten. O ja, een tip voor ouders die gaan scheiden: probeer het zo rustig mogelijk te vertellen tegen je kinderen en niet met de deur in huis te vallen.”

De KIES-groepen starten op 13 oktober aanstaande. Voor de groep kinderen van 7-12 jaar vinden de wekelijkse bijeenkomsten plaats in ontmoetingscentrum De Paperclip in Velp. De jongeren van 13-17 jaar komen samen op het Rhedens in Dieren. Meer info? Neem dan contact op met een van onze KIES-coaches:

KIES-groep 7-12 jaar: Nanet de Wit-Dijkers: ndwit@incluzio.nl | 026-303 63 05

KIES-groep 13-17 jaar: Nicolette Keijzer – nkeijzer@incluzio.nl | 026-303 63 04