Incluzio Rheden > Lief&Leedstraat versterkt burencontact in Dieren-West

Lief&Leedstraat versterkt burencontact in Dieren-West

Sinds begin 2024 zijn er meerdere ‘Lief & Leedstraten’ in de gemeente. Hier zijn buren er voor elkaar bij leuke en minder fijne gebeurtenissen. Inwoners kunnen zichzelf hiervoor aanmelden en als zogenoemde gangmaker hun eigen straat omdopen tot een Lief&Leedstraat. Wat maakt zo’n betrokken straat nou zo belangrijk en leuk? We vroegen het aan Brenda Lentink, gangmaker van ‘haar’ Lief&Leedstraat in Dieren-West. Ze is er vanaf het eerste uur bij: “De straat was behoorlijk vergrijsd, nu schijnt er vanuit elk huis een zonnetje”.

Brenda woont sinds drie jaar in Dieren en is uitgegroeid tot het bekendste gezicht in de buurt. Of het nu vanuit het wijkbestuur is, van de vele activiteiten die ze organiseert in de buurt of van de praatjes die ze met mensen aanknoopt buiten op straat – vrijwel iedereen kent haar. Brenda is een verbinder in hart en nieren. Toen ze hoorde van het initiatief Lief&Leedstraat, bedacht ze zich geen moment en meldde zich aan als gangmaker.

Enthousiast ging ze langs de huizen van 100 buren en deed een Lief&Leedstraat introductiekaart in de brievenbus. Het golfeffect dat deze actie had, zag Brenda niet meteen aankomen: “Niet lang na mijn bekendmakingsrondje door de buurt organiseerden we een buurtfeest. De opkomst was ongekend hoog: 78 van de 100 buren kwamen.” Van het Lief&Leed geldpotje kocht ze 40 wenskaarten, die buren kunnen gebruiken bij bijvoorbeeld ziekte of een geboorte. Na een halfjaar zijn er daarvan nog maar 3 over. Als er iemand ziek is, krijgt diegene een bloemetje namens alle buren.

“Er schijnt nu vanuit elk huis een zonnetje”

Het idee achter de Lief&Leedstraten is dat mensen zich thuis voelen in hun eigen straat. Contact met buren en naar elkaar omzien is daarbij belangrijk.

Wat is volgens Brenda nu het mooiste aan haar Lief&Leedstraat? Daar hoeft ze geen moment over na te denken: “Deze straat was enorm vergrijsd, maar nu schijnt er vanuit elk huis een zonnetje. Daar bedoel ik mee dat mensen weer echt contact maken met elkaar en hier prettig wonen met elkaar. Buren maken een praatje op straat en checken na enkele dagen geen contact te hebben gehad hoe het met de ander gaat. Zelfs als er mensen van buitenaf komen voor een huisbezichtiging, komen buren spontaan vertellen waarom dit zo’n leuke straat is om in te wonen. We zijn nu echt verbonden met elkaar – wat wil je nog meer?”

Ook een Lief&Leedstraat beginnen?

In elke Lief&Leedstraat zijn er vrijwilligers, de zogenoemde gangmakers, die het aanspreekpunt zijn. Zij beheren een geldpotje van maximaal €150. Hiermee kunnen zij of hun buren een kleinigheidje kopen, zoals bloemen, chocolade of een fruitmand, voor een buur die het nodig heeft. Zo letten buren meer op elkaar en helpen elkaar sneller. Het sociale vangnet van mensen en daarmee ook de veerkracht van wijken wordt daarmee groter.

Vind jij het leuk om van jouw straat ook een Lief&Leedstraat te maken? Mail of bel dan met de dorpscoach van jouw dorp:

Over de Lief&Leedstraten

Het concept Lief&Leedstraat is ontwikkeld door de Stichting Opzoomer Mee Rotterdam. Incluzio Rheden heeft dit initiatief samen met bewonersgroepen Burennetwerk Velp-Zuid, Rhedens Dorpsbelang en Dieren-West naar de gemeente Rheden gebracht, met ondersteuning van Vivare en gemeente Rheden.

Meer informatie vind je op www.incluziorheden.nl/lief-leed of op de algemene website van de Lief&Leedstraat: www.liefenleedstraat.nl.