Incluzio Rheden > Jongeren ronden sociaal-maatschappelijke training in gemeente Rheden succesvol af

Jongeren ronden sociaal-maatschappelijke training in gemeente Rheden succesvol af

Zes jongeren hebben de afgelopen maanden onder begeleiding van Incluzio Rheden en Spectrum een zogenoemde Young Leaderstraining gevolgd waarin zij een sociaal-maatschappelijk project hebben geïnitieerd. Zij hebben een culinaire activiteit gepland voor een groep vrijwilligers in Velp-Zuid. Op maandag 28 februari was hun eindpresentatie waarin zij hun leerpunten uitlichtten. Daarna hebben zij vol trots het Young Leaders certificaat in ontvangst genomen. Deze zogenoemde inzet van ‘maatschappelijke diensttijd’ is een manier om de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren in onze gemeente te vergroten.

Gedurende 10 bijeenkomsten hebben de jongeren hun eigen en elkaars talenten en ontwikkelpunten ontdekt en versterkt. Van het bedenken van een gezamenlijk project tot de uitwerking en het onderling toekennen van taken en verantwoordelijkheden: zij hebben de afgelopen maanden alle facetten van de training succesvol doorlopen. In de komende periode gaan zij over tot de daadwerkelijke uitvoering van hun project.

Over maatschappelijke diensttijd (MDT)

Het MDT-traject bestaat uit een Young Leaderstraining van 10 weken en wordt aangeboden door Incluzio Rheden in samenwerking met Spectrum. Het is voor jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 27 jaar die in groepen van 6 tot 15 deelnemers aan de slag gaan. Zij krijgen een budget om projectmaterialen te financieren.

MDT wordt vaak buiten schooltijd of in een tussenjaar gedaan, maar soms kan het ook onder schooltijd. Of jongeren zich nu een paar uur of een paar dagen per week inzetten, dat is hun keuze. Na afronding van de training krijgen ze een erkend Young Leaders certificaat, handig voor bijvoorbeeld hun cv of bij het maken van een studiekeuze.

Nieuwe groepen in 2023

Begin februari is een nieuwe groep gestart met leerlingen van het Astrum College in Velp. Ook zal op korte termijn een tweede groep jongeren starten in Dieren.

Ook meedoen met MDT?

Zie jij het ook wel zitten om iets te doen voor jouw buurt of dorp? Dat kun je al doen door bijvoorbeeld het organiseren van een reeks straatbarbecues op verschillende plekken in de wijk of een toernooi bij jouw sportvereniging, het aanpakken van de plastic soep in de natuur of het helpen van ouderen in de buurt. Bijna alles kan. Meld je, alleen of als groepje, aan bij jouw dorpsteam van Incluzio Rheden.