Incluzio Rheden > Hulp nodig bij de aanvraag energietoeslag?

Hulp nodig bij de aanvraag energietoeslag?

Per 22 juni 2022 stelt de gemeente een eenmalige energietoeslag beschikbaar voor mensen met een laag inkomen. Als je op 1 april 2022 bijstandsuitkeringsgerechtigd was in de gemeente Rheden/Rozendaal, krijg je de toeslag automatisch uitbetaald. Dit gebeurt ook wanneer je gebruik maakt van de Collectieve aanvullende Zorgverzekering van Menzis.

Val jij hier niet onder maar heb je wel een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm, zit je in een schuldentraject of heb je na 1 april 2022 een uitkering toegewezen gekregen? Vraag dan tussen 22 juni en 31 december 2022 de eenmalige energietoeslag van €800 digitaal aan. Let op: er wordt één toeslag uitbetaald per huishouden. Mensen die samen een huishouden vormen, betalen ook maar één keer de energierekening.

Dit is de inkomensgrens voor de energietoeslag

Bekijk hier of jouw inkomen in de maand van aanvraag van de eenmalige energietoeslag niet hoger was dan 120% van de bijstandsnorm:

Leefsituatie Maximaal inkomen*
Pensioengerechtigd, echtpaar € 1.892,81
Pensioengerechtigd, alleenstaand € 1.397,27
Echtpaar € 1.794,40
Alleenstaande ouder € 1.614,96
Alleenstaande € 1.256,08

* Bedragen zijn netto-bedragen exclusief vakantiegeld.

 

Heb je schulden of ben je student?

Heb je een hoger inkomen maar door schulden (tijdelijk) minder te besteden? Vanuit de WSNP of MSNP heb je ook recht op deze energietoeslag. Studenten kunnen vooralsnog geen aanspraak maken op deze toeslag. Maar het kan zijn dat dit verandert.

De eenmalige energietoeslag aanvragen

Je doet de aanvraag digitaal via gezondverzekerd.nl. Hiervoor heb je nodig:

  • Een e-mailadres
  • DigiD met sms-verificatie
  • Een bewijs van uw inkomen. Bent u ondernemer, gebruik dan de BTW-opgave van het kwartaal voorafgaand aan de maand van aanvraag
  • IBAN gegevens (bankrekeningnummer en naam rekeninghouder). De naam van de aanvrager en de tenaamstelling van de rekening moeten overeenkomen
  • Voor het geval je in een MSNP/WSNP-traject zit: de beschikking van de gemeente of rechtbank

De aanvraag van de energietoeslag gebeurt digitaal. Met de Ockto-app verzamelt GezondVerzekerd je persoons-, loon- en belastinggegevens en stuurt deze naar de gemeente. Zo kan de gemeente je aanvraag sneller afhandelen. Voor meer informatie kun je kijken op de website van Gemeente Rheden.

Extra verhoging van de energietoeslag in najaar 2022

In het najaar wordt ook de verhoging van de extra energietoeslag uitbetaald. Heb je de eerste aanvraag energietoeslag ontvangen? Dan zal de extra € 500 automatisch betaald worden. Je hoeft hier dus geen nieuwe aanvraag voor in te dienen.

Lukt het niet om de aanvraag zelf of met hulp van je omgeving in te dienen?

Heb je hulp of ondersteuning nodig bij de aanvraag en is er niemand die je hierbij kan helpen, dan kun je terecht bij de Formulierenhulp van Humanitas. Zij houden wekelijks spreekuur in Dieren, Velp en Rheden, zie Thuisadministratie Formulierenhulp Rheden.

Voor overige vragen over de energietoeslag of de energierekening en het sluitend krijgen van de maandbegroting kun je contact opnemen met onze sociaal raadsvrouw. Maak een afspraak via een van onze informatiepunten of kom naar haar open spreekuur in Buurthuis de Poort in Velp op maandag van 9.00 tot 12.00 en in Pand 31 in Dieren op woensdag van 13.00 tot 16.00.