Incluzio Rheden > Eerste Lief&Leedstraten van start in onze gemeente

Eerste Lief&Leedstraten van start in onze gemeente

Het nieuwe jaar is ingeluid met meerdere ‘Lief & Leedstraten’ in de gemeente Rheden. In deze straten steken buren elkaar een hart onder de riem bij leuke en minder fijne levensgebeurtenissen. Bijvoorbeeld als iemand veel alleen is, net uit het ziekenhuis komt of een naaste heeft verloren. Zo kijken buren naar elkaar om. Ze zijn er ook voor elkaar op vrolijke momenten zoals bij de geboorte van een baby, een nieuwe baan of het behalen van een diploma.

Het idee achter de Lief&Leedstraten is dat wijkbewoners zich thuis voelen in hun eigen straat. Contact met buren en naar elkaar omzien is daarbij belangrijk. Bij leuke en minder leuke gebeurtenissen staan buren voor elkaar klaar.

Gangmakers hebben Lief&Leed-potje

In elke Lief & Leedstraat wonen mensen die vrijwillig het aanspreekpunt van hun eigen Lief & Leedstraat zijn, de zogenoemde gangmakers. Zij krijgen een Lief&Leed-potje in beheer met daarin een bedrag van maximaal €150. Hiervan kunnen zij zelf – of een van hun buren – gedurende een jaar een klein presentje kopen. Bijvoorbeeld een bos bloemen, chocoladereep, fruitmand of een ander aardigheidje voor een buur die dat verdient of goed kan gebruiken.

Buren krijgen zo meer oog voor elkaar en helpen sneller een handje. De drempel die er kan zijn om hulp te vragen of aan te bieden wordt daarmee lager, denk aan een boodschap doen voor een buur, iemand begeleiden naar het ziekenhuis of iets extra’s koken. Kortom: een Lief & Leedstraat zorgt dat buren zich gezien, gewaardeerd en gesteund voelen.

vier gangmakers nemen lief en leedpotjes in ontvangst

Wil je ook starten met een Lief&Leedstraat?

Er kunnen in 2024 maximaal 20 straten in onze gemeente deelnemen. Heb je vragen over het Lief&Leedstraten concept? Bel of mail dan met Maria van der Maat, Ontwikkelaar bij Incluzio Rheden: 06 23 56 76 54, mvdmaat@incluzio.nl.

Over de Lief & Leedstraten

Het idee van Lief & Leedstraten komt oorspronkelijk uit Rotterdam. Inmiddels wordt het landelijk door meerdere gemeenten omarmd, zo nu ook in onze gemeente. Hier is de Lief & Leedstraat een initiatief van Incluzio Rheden en bewonersgroepen Burennetwerk Velp-Zuid, Rhedens Dorpsbelang en Dieren-West. Dit wordt ondersteund door Vivare en gemeente Rheden.