Incluzio Rheden > Hulp nodig bij aangifte inkomstenbelasting?

Hulp nodig bij aangifte inkomstenbelasting?

Wij helpen je graag op weg

Graag delen we tips en informatie voor inwoners uit gemeente Rheden en Rozendaal die ondersteuning nodig hebben bij de aangifte inkomstenbelasting. Door corona loopt het allemaal wat anders en zijn de bibliotheken gesloten, vandaar de mogelijkheden op een rijtje. De belangrijkste tip: vraag uitstel aan om tijd te winnen en een boete te voorkomen.

Samen met bibliotheken en lokale partners

Incluzio ondersteunt inwoners van gemeente Rheden en Rozendaal die niet in staat zijn om zelfstandig aangifte te doen. Dit in samenwerking met de bibliotheken en lokale partners en in opdracht van de gemeente. Weetje: je bent alleen verplicht om aangifte te doen als je een verzoek hebt ontvangen van de Belastingdienst.

Tip: vraag uitstel voor 8 mei

Omdat de bibliotheken door corona nog niet open zijn voor hulp bij aangifte, adviseren we om bij de Belastingdienst uitstel te vragen. Dit kan tot 8 mei en hiermee krijg je uitstel tot 1 september. Zo heb je meer tijd om alsnog zelf de aangifte te doen (bijvoorbeeld samen met iemand uit je netwerk) of te wachten tot de bibliotheek weer open is voor hulp. Bovendien voorkom je zo een boete vanaf € 369,-.

Eenvoudig uitstel aanvragen via de Belastingdienst:

  1. Bel 0800-0543 (met BSN-nummer bij de hand)
  2. Kies 3 voor hulp bij aangifte of voor uitstel
  3. Voer het BSN-nummer in als dit gevraagd wordt
  4. Kies voor uitstel 1 en volg het menu
  5. Uitstel is aangevraagd, er volgt een brief ter bevestiging

Tip: alsnog zelf of samen aangifte doen

Het doen van aangifte is de laatste jaren een stuk makkelijker geworden. Ook worden veel gegevens automatisch ingevuld en zijn er best veel mogelijkheden de aangifte nog te (laten) corrigeren. Probeer het eens, eventueel samen met iemand uit het eigen netwerk of buurt. Het is geen moeilijke klus. Belangrijk: vraag eerst een DigiD aan. Zie hiervoor de volgende tip.

Tip: zorg voor een werkende DigiD

Sommige inwoners hebben een machtigingscode, waarmee een gemachtigde partij de aangifte doet (meestal de HUBA). Als er geen sprake is van een machtiging dan heb je een DigiD nodig voor het doen van aangifte. Heb je deze nog niet of is hij nog niet geactiveerd? Lees dan eerst verder over aanvragen en activeren van DigiD. Houd vervolgens rekening met een aantal dagen verwerking tot activatie.

Alsnog ondersteuning nodig?

Lukt het met deze tips nog niet om zelf of met hulp van iemand uit je eigen netwerk aangifte te doen? Vraag dan allereerst uitstel aan voor 8 mei. Neem vervolgens contact op met Bibliotheek Veluwezoom via telefoonnummer 0313 – 41 97 61. Zodra de covid-maatregelen het weer toelaten zullen we samen met de bibliotheek helpen bij het doen van aangifte. Lid van een ouderenbond of vakbond? Ook zij bieden vaak hulp bij de aangifte. Daarnaast biedt de Belastingdienst hulp bij aangifte, via de BelastingTelefoon: 0800 – 0543. Tot slot is het natuurlijk mogelijk om zelf een boekhouder in te schakelen voor de aangifte.

 

PS Ook een goede tip voor ondersteuning van inwoners uit gemeente Rheden en Rozendaal bij de belastingaangifte? We horen het graag: rheden@incluzio.nl