Incluzio Rheden > Lief & Leedstraten

Lief & Leedstraten

In echte Lied & Leedstraten steken buren elkaar een hart onder de riem bij leuke en minder fijne levensgebeurtenissen. Bijvoorbeeld als iemand veel alleen is, net uit het ziekenhuis komt of een naaste heeft verloren. Zo kijken buren naar elkaar om. Ze zijn er ook voor elkaar op vrolijke momenten zoals bij de geboorte van een baby, een nieuwe baan of het behalen van een diploma.

Het idee achter de Lief&Leedstraten is dat wijkbewoners zich thuis voelen in hun eigen straat. Contact met buren en naar elkaar omzien is daarbij belangrijk. Bij leuke en minder leuke gebeurtenissen staan buren voor elkaar klaar.

Gangmakers hebben Lief&Leed-potje

In elke Lief & Leedstraat wonen mensen die vrijwillig het aanspreekpunt van hun eigen Lief & Leedstraat zijn, de zogenoemde gangmakers. Zij krijgen een Lief&Leed-potje in beheer met daarin een bedrag van maximaal €150. Hiervan kunnen zij zelf – of een van hun buren – gedurende een jaar een klein presentje kopen. Bijvoorbeeld een bos bloemen, chocoladereep, fruitmand of een ander aardigheidje voor een buur die dat verdient of goed kan gebruiken.

Buren krijgen zo meer oog voor elkaar en helpen sneller een handje. De drempel die er kan zijn om hulp te vragen of aan te bieden wordt daarmee lager, denk aan een boodschap doen voor een buur, iemand begeleiden naar het ziekenhuis of iets extra’s koken. Kortom: een Lief & Leedstraat zorgt dat buren zich gezien, gewaardeerd en gesteund voelen.

Ook een Lief & Leedstraat starten in jouw straat?

Lijkt het jou leuk om als zogenoemde ‘gangmaker’ ook van jouw straat een echte Lief & Leedstraat te maken? Hartstikke leuk! Er kunnen in 2024 maximaal 20 straten in onze gemeente deelnemen. Bel of mail met Maria van der Maat, Ontwikkelaar bij Incluzio Rheden, voor meer informatie of om je aan te melden: 06 23 56 76 54 | mvdmaat@incluzio.nl.