Incluzio Rheden > Bijna 18? Check wat je moet regelen

Bijna 18? Check wat je moet regelen

Word je binnenkort 18 jaar? Je krijgt dan nieuwe verantwoordelijkheden en je moet een aantal dingen regelen. Denk aan het afsluiten van een zorgverzekering, checken of je recht hebt op zorgtoeslag, een DigiD aanvragen of een bankrekening openen.

Een DidiD aanvragen

Met jouw persoonlijke DigiD log je in op websites of apps van de (semi)overheid en kun je digitale zaken aanvragen en regelen. Bijvoorbeeld je studiefinanciering of zorgverzekering.

Vraag jouw DigiD aan via digid.nl. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand, want die heb je daarbij nodig. Deze staat onder andere in je paspoort of identiteitskaart.

 

Verzekeringen

Woon je nog thuis? Of al wel op kamers, maar je studeert nog? Dan ben je waarschijnlijk meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering (WA) van je ouders. Vraag dit voor de zekerheid even bij hen na.

Andere verzekeringen, zoals een zorgverzekering, inboedelverzekering of reisverzekering, moet je zelf regelen. De zorgverzekering is verplicht in Nederland. Als je een auto of huis hebt, dan moet je nog meer verzekeringen afsluiten. Meer daarover lees je hier: https://www.wijzeringeldzaken.nl/verzekering/verzekering-kiezen/

Verplichte zorgverzekering regelen

In Nederland moet iedereen een zorgverzekering hebben. Tot de dag dat je 18 wordt, ben je gratis bij je ouders meeverzekerd. Vanaf de dag dat je 18 bent, moet je zelf een zorgverzekering hebben. Afhankelijk van jouw medische achtergrond kies je een zorgverzekering die bij jou past. Kijk bij je zoektocht ook of een zorgverzekeraar een speciaal jongeren- of studentenpakket aanbiedt.

Op www.toeslagen.nl van de Belastingdienst kun je zorgtoeslag aanvragen. De zorgtoeslag wordt bepaald aan de hand van jouw inkomen, niet dat van je ouders. Ook maakt het niet uit of jijzelf of je ouders jouw zorgverzekering betalen.

Tegemoetkoming scholieren en studiefinanciering

Word je 18 en zit je nog op de middelbare school? Dan kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Deze tegemoetkoming komt in de plaats van de kinderbijslag die je ouders tot en met je 17e elk kwartaal ontvingen. Dit is bedoeld om bijvoorbeeld je schoolboeken of lesgeld te betalen. Meer info en aanvragen: https://duo.nl/particulier/tegemoetkoming-scholieren/

Als je na de middelbare school gaat studeren op het MBO, HBO of de universiteit heb je recht op studiefinanciering en een studenten OV-chipkaart. Meer info en aanvragen: https://duo.nl/particulier/studiefinanciering/

Jeugdfonds Sport en Cultuur of Stichting Leergeld

Goed om te weten: misschien heb je weleens gebruik gemaakt van het Jeugdfonds Sport en Cultuur of de Stichting Leergeld. Vanaf je 18e kan dat niet meer.

Jouw geldzaken: betrek je ouders

Tot je 21 jaar wordt, zijn je ouders verplicht om je financieel te ondersteunen. Bespreek met hen wat je vanaf je 18e van hen kunt verwachten. Hoeveel betalen zij mee aan je studie? Hebben zij een spaarrekening op jouw naam opgebouwd, waartoe je toegang krijgt op je 18e? Dan is het belangrijk om af te spreken wat jij met dat geld gaat doen.

Krijg je zorgtoeslag, maar betalen jouw ouders jouw zorgverzekering? Dan is het wel zo eerlijk dat zij ook de zorgtoeslag daarop ontvangen.

Of betaalt jouw vader of moeder na een scheiding kinderalimentatie? Dan is dit geld vanaf je 18e voor jou. Heb het erover met je ouders wat je hiermee gaat doen.

 

Praktische links

Leren omgaan met geld

  • Op Wijzer in Geldzaken vind je veel handige tools en tips over geldzaken.
  • Moneyfit is gemaakt met en voor jongeren van 16 tot 26 jaar die vragen hebben over geld.  Je krijgt gratis en anoniem advies via de chat: https://moneyfit.nl

Overzicht in jouw uitgaven

  • De geldplannen van het NIBUD helpen je om een duidelijk overzicht te maken van je financiën. Kijk voor het geldplan Bijna 18 op www.nibud.nl/tools/geldplan-bijna-18
  • Get a Grip helpt je jouw financiën op een rijtje te krijgen: hoe krijg je overzicht? Hoe voorkom of ga je om met een lening of schuld? Kijk op www.gripopjemoney.nl

Kom je steeds maar niet uit met je geld?

Veel mensen, ook jongeren, hebben wel eens (betalings)achterstanden. Maar heb jij dit elke maand? Wacht dan niet en voorkom erger door de vrijwilligers van Schuldhulpmaatje te vragen om advies of ondersteuning bij je financiën.