Incluzio Rheden > Wat doen wij voor jongeren

Wat doen wij voor jongeren

Vanuit het team JGDWRK staan we met onze Dorpscoaches Jeugd dagelijks in contact met jongeren. Naast het organiseren en begeleiden van activiteiten werken wij outreachend en zijn we regelmatig op straat te vinden.

Wil je iets doen met andere jongeren?

tienerjongen in ruimte met andere jongeren

Jongereninloop

Jongeren vanaf 13 jaar kunnen bij de wekelijkse jongereninloop samen hangen, kletsen, gamen en televisie kijken. Speel een potje FIFA op de Playstation of kijk een film op de beamer.

Check waar en wanneer de inloop bij jou in de buurt is

Activiteiten tijdens schoolvakanties

Naast onze wekelijkse activiteiten organiseren we ook altijd leuke dingen om te doen in schoolvakanties. Houd hiervoor wegwijsinrhedenrozendaal.nl en onze socials in de gaten!

Ben je bijna 18?

Een bijzondere leeftijd! Daarmee krijg je namelijk ook een aantal verantwoordelijkheden en regelzaken. Je hebt een eigen zorgverzekering nodig en je bent niet meer automatisch meeverzekerd bij de uitvaartverzekering van je ouders.

Maar je hebt ook recht op geld zoals zorgtoeslag en studiefinanciering. Om dat aan te vragen, heb je een DigiD nodig. Misschien heb je die al, anders moet je deze aanvragen. Je ziet: best veel dingen om rekening mee te houden!

Een handig overzicht van dingen waar je aan moet denken als je 18 wordt, vind je hier.

Wat moet ik doen als ik 18 word
jonge vrouw achter laptop

Tussen de 14-27 jaar en iets doen voor jouw buurt? Doe MDT!

Overweeg dit eens: maatschappelijke diensttijd, oftewel MDT. Dit is een Young Leaderstraining van 10 weken. Je ontdekt jouw talenten én doet iets voor de mensen in jouw buurt! Hoe? Bijvoorbeeld door het organiseren van een reeks straatbarbecues op verschillende plekken in de wijk, het opzetten van een jongerentoezichtsteam, het organiseren van een sporttoernooi, het aanpakken van de plastic soep in de natuur of het helpen van ouderen in de buurt. Bijna alles kan. Je kiest met jouw groep zelf jullie project.

Dit maakt de MDT training interessant

Je leert veel over jezelf, waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Je doet dit in een groep van 6 tot 15 jongeren. Jullie bedenken zelf een project, werken samen een plan uit en gaan vervolgens over tot uitvoering. Hierbij krijgen jullie een budget om projectmaterialen te kopen. Na afronding van de training krijg je een erkend Young Leaders certificaat, handig voor bijvoorbeeld jouw cv of bij het maken van een studiekeuze!

Meer weten of aanmelden?

Stuur een mail naar jeugd@incluzio.nl of contact op met de dorpscoach Jeugd van jouw dorp.

Over gamen en social media

Zit jij ook op TikTok, SnapChat of Insta? Game je veel? Dat kan heel leuk zijn, maar soms ook minder leuk. Bijvoorbeeld als je te maken krijgt met online pesten, haatreacties of een hack.

Weet zeker dat jij veilig gebruik maakt van je socials en online games:

Naar social media tips voor 6-12 jaar

Naar social media tips voor 12-18 jaar

Tips voor hoe je online veilig bent

zittend meisje maakt selfie op smartphone
jongerenwerker in gesprek met tieners

Jongerenwerkers op straat

Wij weten precies waar de jeugd te vinden is in de verschillende dorpen en gaan geregeld langs centrale ontmoetingsplekken voor een praatje. We zoeken jongeren op, kijken wat hen bezighoudt en hoe zij hun vrije tijd doorbrengen. Dit om aansluiting te houden bij de jeugd, om met hen in gesprek te gaan, hen persoonlijk te leren kennen en zo te ontdekken waar zij tegenaan lopen. En als dat nodig is, geven zij jongeren advies of helpen hen op weg.

Je herkent onze jongerenwerkers aan hun zwarte jas of shirt met oranje JGDWRK-logo.

Samenwerking met Bureau Halt

Gaat een jongere de fout in door een strafbaar feit te plegen, dan volgt een doorverwijzing vanuit Bureau Halt via de politie naar Incluzio Rheden om een taakstraf te doen. Ons team JGDWRK vult deze deze taakstraf dan in door middel van bijvoorbeeld tuintjes opknappen voor kwetsbare inwoners, helpen bij jeugdactiviteiten of meedenken in de ontwikkeling van nieuwe activiteiten.

Wij begeleiden de jongere door inzicht te geven in wat fout is gedaan, wat de gevolgen zijn van dit gedrag én hoe de jongere voortaan betere keuzes kan maken. Zo wordt een kans geboden om de gemaakte fout goed te maken.